اگر سابقه حفظ ندارید و میخواهید شروع به حفظ قرآن کنید، توصیه میکنیم حتما به دنبال کلاس حضوری باشید و زیر نظر مربی اقدام به حفظ کنید. اما اگر دسترسی به کلاس حضوری ندارید، ما برای شما کلاس های مجازی هم برگزار میکنیم. برای شرکت در این کلاس ها، برای شما هر جلسه یک فیلم در ایتا ارسال میشود، که در آن فیلم، قدم به قدم، شیوه حفظ، و برنامه مرور را خدمت شما ارائه میدهیم، و شما بعد از انجام دادن برنامه حفظ تان، آن را به صورت ضبط صوت و voice میخوانید و برای مربیان پشتیبان خانم و آقا در مجموعه ما ارسال میکنید، و به همین شیوه حفظ خود را پیش میبرید. برای مشاهده رایگان، 10 جلسه اول از این دوره در کانال ایتای ما، میتوانید اینجا کلیک کنید.

ضمنا، ما یک اپلکیشنی ویژه حافظان قرآن تولید کرده ایم، که در آن، حفظ، تجوید و صوت و لحن را از صفر تا صد بصورت رایگان آموزش داده ایم. اسم این برنامه «کلاس قرآن» است که میتوانید از طریق جستجو در بازار یا مایکت و یا از طریق لینک های زیر آن را دانلود کنید:
 

دانلود از بازار

دانلود از مایکت

دانلود با لینک مستقیم

و همچنین توصیه میکنیم ابتدا فیلم زیر را مشاهده کنید تا با کلیات شیوه حفظ و برنامه ریزی آشنا شوید (این فیلم در اپلکیشن «کلاس قرآن» هم قرار داده شده:

 

توصیه بسیار بسیار مهم ما برای شما، این است:

1. روشمند حفظ کنید. انجام هر کاری روش مخصوص به خود را دارد. از روش های مَن در آوردی اجتناب کنید. خلاصه روش حفظ این است: یک آیه را خیلی خوب و عالی حفظ کنید، و تا کامل حفظش نکردید، سراغ آیه بعد نروید. بعد از حفظ عالیِ آیه اول، سراغ آیه دوم بروید، و بعد که آیه دوم را هم عالی حفظ کردید، حتما باید بتوانید دو آیه را از حفظ و بدون غلط بخوانید. به همین ترتیب بروید سراغ آیه سوم، و بعد سه آیه را بخوانید، بعد آیه چهارم را حفظ کنید و چهار آیه را با هم بخوانید و ....

در اپلکیشن «کلاس قرآن» خیلی مفصل تر توضیحات را ارائه داده ایم، با فیلم هایی که در این برنامه گذاشته ایم، قدم به قدم، با شما 4 صفحه قرآن را حفظ میکنیم. این برنامه را از دست ندهید و حتما نصبش کنید.

 

 

اگر سابقه حفظ قرآن دارید( و مثلا همین الان حافظ 10 جزء هستید)، و برای پیشبرد بهتر برنامه تان، دنبال چاره هستید، با ما در ادامه همراه باشید:
معمولا افراد وقتی حفظ قرآن را شروع میکنند، همتی که برای حفظ جدید دارند بسیار بیشتر از همتشان برای حفظ و نگه داشتن محفوظات گذشته است! 

 کسی که میخواهد 30 جزء قرآن را حفظ کند، همانند کسی است که میخواهد در زمینی 30 چاله حفر کند! افراد حفظ محور مانند کسی هستند که وقتی چاله اول را حفر کردند، به چاله دوم میروند، و خاک چاله دوم را به چاله اول میریزند! یعنی شروع به حفظ جزء دوم میکنند، اما چون جزء اول را مرور نمیکنند، آن را فراموش میکنند. بدین ترتیب، زحمت حفر چاله های بسیاری را میکشد ولی چون مرور نمیکنند، هر بار چاله های قبلی را پر میکند و محفوظات قبلی شان را فراموش میکنند.

در عکس زیر شرح حال حافظی را میبینید که در حال حفظ کردن جزء 20 میباشد ولی به مرور نپرداخته است!!!

 

این افراد معمولا پس از مدتی متوجه اشتباه خود میشوند و ناچار خواهند بود که باز گردند و از اولین قدم شروع به حفظ کنند. و حتما با خود خواهند گفت ای کاش به جای 20 جزء، 10 جزء حفظ بودم ولی مسلط!

به این افراد توصیه میشود، زیر نظر اساتید مجرب حفظ قرآن، به صورت اصولی و با برنامه و نقشه ای مشخص به طی کردن این مسیر بپردازند.

در ادامه به شرح دو برنامه برای حافظان میپردازیم. یکی از برنامه ها با برنامه word آماده شده و دیگری با برنامه اکسل برنامه دوم حرفه ای تر و تخصصی تر است. ویدیویی در رابطه با آموزش برنامه دوم نیز ضبط شده است که با کلیک در اینجا میتوانید فیلم را دانلود کنید.

اما برنامه اول که با برنامه WORD گفتیم برایتان آماده کردیم، و فقط کافیست آن را چاپ کنید و با خودکار، برنامه تان را بنویسید:

در مورد هر کدوم از این ستون ها، توضیحاتی میدهیم:

حفظ جدید: با توجه به توانایی و وضعیت خود، تکلیف حفظ جدید خود را با نوشتن شماره صفحه در این ستون مشخص کنید. حتما سعی کنید، حداقل برنامه 5 جلسه آینده را در این برگه مشخص کنید و ملزم باشید که از برنامه عقب نیافتید. مثلا بنویسید: 3 خط اول صفحه 582 و روز بعد: 3 خط دوم صفحه 582. هر مقداری که حفظ میکنید را طبق برنامه حتما به استاد، یا شخص دیگری بخوانید و تحویل بدهید.

حفظ گذشته: تکلیف حفظی که جلسه قبل به استاد یا شخص دیگری خواندید را مجدد در هر جلسه باید مرور کنید و  باز هم بخوانید و تحویل دهید و نمره آن را در این ستون درج کنید.

20 درس: هر جلسه باید تکلیف 10 جلسه آخری که حفظ کرده اید را هم جداگانه مرور کنید. برای مثال اگر جلسه ای نیم صفحه حفظ میکنید، و الان صفحه دهم جزء هستید، برای جلسه بعد که صفحه 11 را حفظ میکنید باید صفحه 6 تا 10 را هم مرور کنید

صفحه 1 تا 5 را چه کنیم؟! این صفحاتی که قبل تر از 10 جلسه آخرمان هستند را هم باید برنامه ریزی کنیم، تا هفته ای حداقل یک بار مرور کنیم.

مرور 1 ، 2 ، 3: اگر هفته ای 3 جلسه کلاس دارید، باید تمام محفوظاتتان را در این 3 جلسه مرور کنید. برای مثال اگر حفظتان انتهای جزء 7 میباشد، 6 جزء که در چرخه مرورتان هستند را باید در این 3 جلسه بخوانید. یعنی هر جلسه 2 جزء باید مرور کنید. جزء 7 هم که در چرخه 20 درستان هر روز مرور میشود!!! خب چرا در برگه نوشتیم مرور 1 ، 2 و 3؟ برای اینکه در هر ستون، فقط یک جزء را بنویسید، و بعد برای آن توسط استاد باید نمره گذاشته شود. تاکید میکنیم که برنامه مرورتان را تا 5 جلسه آینده در برگه برنامه تان مشخص کنید تا مسیری که میخواهید طی کنید به روشنی برایتان مشخص باشد.

 

تثبیت: جزء هایی که خیلی ضعیف شده اند و نمیتوان آنها را وارد چرخه مرور کرد را در این ستون باید مشخص کنید. و بنا به توان و وضعیت خودتان، میتوانید از جلسه ای 2 تا 5 صفحه به تثبیت بپردازید. باز هم تاکید میکنیم حداقل تا 5 جلسه آینده ، برنامه تان را در برگه مشخص کنید.

10 درس تثبیت: صفحاتی که مشغول تثبیت کردن آن هستید، نیاز به گردش در چرخه 10 درس دارند. به این شکل که مثلا اگر جلسه ای 3 صفحه از جزء 5 را تثبیت میکنید، هر جلسه ای که 3 صفحه پیش میروید لازم است از ابتدای جزء 5، هر جلسه مرور کنید. باز هم تاکید میکنیم که ... !!!

 

در ادامه میتوانید فایل برنامه ی فوق را دانلود و پرینت کنید:
دانلود فایل word (قابل ویرایش)   /    دانلود فایل pdf

 

 

و اما برنامه دوم:
با برنامه ای که توسط اکسل تولید کردیم و آموزشش را میتوانید با کلیک در اینجا ببینید، میتوانید یک برنامه بلند مدت را تنظیم کنید، برنامه بلند مدت بسیار به ایجاد نظم و افزایش انگیزه کمک میکند. مهم ترین کاری که یک مربی حفظ قرآن باید انجام دهد، ارائه یک برنامه کامل و خوب برای شاگردانش است. برنامه ای که در ادامه خدمتتان معرفی میشود، حاصل چندین سال تجربه اساتید مطرح استان قم میباشد.

 

فایل خام برنامه را میتوانید از اینجا دانلود کنید.

فیلم آموزش برنامه را میتوانید با کلیک در اینجا در آپارات مشاهده کنید.

عکسی از محیط برنامه:

برنامه حفظ قرآن